On vaikea selittää edes itselleni, miksi pidän Fagerholmin Naisista niin paljon, mutta yritetäänpä:
- Miljöökuvaus on fantastista. Tulee mieleen elokuvan lavastaja, joka näyttää lukijalle jokaikisen esineen ja rakennuksen, antaa hänen haistaa aurinkovoidetta ja kuunnella jazzia.
- Juoni ei ole kirjassa se tärkein - vaikka sekin on hieno! - vaan tunnelma, joka syntyy lukemisen jälkeen, ja ajatukset jotka jäävät askarruttamaan, vaikka kirjan olisi saanut loppuun monta päivää sitten.
- Naiskuvaus on vapisuttavaa. Bella on henkilönä aivan pakahduttava. Hän on merenneito, joka ei istukaan keskiluokkaiseen olohuoneeseen ihan niin kuin aviomies Kajus on ajatellut.
- Ihanat naiset rannalla kerrotaan lapsen näkökulmasta. Päähenkilö Thomas näkee, mitä aikuiset kesäparatiisissa tekevät, mutta ei ihan vielä ymmärrä, mistä kaikessa on kyse. Tietoa tihkuu hänelle, mutta hän ei ole varma, mitä tiedolla tekisi.
- Olen varmasti entisessä elämässäni elänyt 60-luvulla. Viittaukset Amerikan elämään ja kaikki ihanat yksityiskohdat ovat ihania: Bellan keltainen mekko, Sininen ruoho -hajuvesi, lasten käyttämä idi-halveksunta, Elizabeth Taylorin elämän vatvominen...
Nyt minulla on ikävä ihan oikeaa kesää, sitä että saa lajua toimettomana rannalla, lukea kirjaa, nostaa etusormella nenälle valuvia aurinkolaseja, kulkea sorteissa, nukkua pitkään, syödä terassilla (lounaaksi vain eilistä tai puuroa, koska kesällä ei jaksa keittää kahdesti), juoda boheemisti kuohuviinä keskellä viikkoa, käydä torilla ostamassa mansikoita.
Ihanat naiset rannalla vm. 2006.
Tänään alkaa Mad Menin neljäs tuotantokausi neloselta 23.45. Vihdoinkin, ihanaa 60-lukua!
Mä myös tykkäsin kirjan miljöökuvauksesta. Tunnelma vei mennessään: ihanat kesäasunnot metsäisellä saarella, meri ja kalliot. Mua huvitti suuresti se mahonkivene ja vesihiihdot. Ihana kesän ylistys keltaisinen kansineen koko kirja!
VastaaPoistaMun mielestä kirjassa on aineksia myös Lynchin tapaiseen unikuvaelokuvaan: vanhaa metsää, toistuvaa vesihiihtoa, yhtäkkistä kovaäänistä jazzia, sinertävä vauva, koko Gabben 60-lukulainen amerikanihme olemus ja tietty eteerinen "mmmmmm" Isabella the vedenneito. Onneki en ole nähnyt elokuvaversiota, niin saan pitää tämän painajaisversioni. :)
Äläkä Johanna katsokaan elokuvaa, petyt vain! Ja eikö niin, että tästä kirjasta jutellaan vielä lukupiirissäkin?
VastaaPoista