keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Magne Hovden: Saamelandia

Jo ensimmäiseltä sivulta Magne Hovdenin Saamelandiassa (2012, suom. 2012) on aistivinaan, että matkalla on mutkia. Minne sitten ollaan matkalla? Kohti mallikelpoista kansalaisuutta, tietenkin. Pohjoisnorjalaiset Leif ja Roy päättävät lyödä rahoiksi turistien kustannuksella ja rakentaa Saamelandian, jossa voi kokeilla joikaamista, poron lassoamista ja maistaa henkijuomaa - varastetussa kodassa. Mainoslause kuuluu näin: "Tule Saamelandian elämyspuistoon ja löydä sisäinen porosi!" Miesten jakamassa saamelaisdiplomissa on kuitenkin hirven kuva, koska se löytyi ensimmäisenä Googlen kuvahaulla. Tämä kuvaa veijareiden suhdetta elämään hyvin: kaikki tehdään vähän sinnepäin. 


Hovdenin ensimmäinen romaani kirvoitti monet naurut, ja ihmettelen, jos tästä ei tehdä elokuvaa jossain vaiheessa.

"Hän kätteli Andreita ja antoi tälle setelin ennen kuin nosti vodkalaatikon syliinsä ja poistui hytistä. Pullojen sisältö näytti samealta ja korkit itse tehdyiltä. Hän oli kuitenkin niin iloinen siitä, ettei maannut tällä hetkellä pahoinpideltynä troolarin hytin lattialla, että juoman laadusta murehtiminen tuntui toisarvoiselta.
Eivätkä turistit sitä paitsi huomaisi mitään. Roy ja Leif aikoivat joka tapauksessa sekoittaa vodkaan katajanmarjoja ja punaista elintarvikeväriä."Ei kommentteja:

Lähetä kommentti