Aivan turhaan. Sehän oli mainio, minkä toki tiesinkin, mutta kun tekee mieli lukea vain nykyproosaa.
Nyt sitten yritän kuumeisesti muistella, mitä viikko sitten ajattelin kirjasta. Puutarhassa ja nurkissa se luettiin luonnollisesti jo elokuun lopussa. Siellä siitä tykättiin - ja myös ihmeteltiin. Samoissa fiiliksissä olen minäkin.
Saara pohti, mikä "Kultsissa" on niin ihmeellistä, ja minä puolestani, miten eri tavalla romaaneja nykyään rakennetaan. Jos nyt heittäytyisi Fitzgeraldiksi ja kirjoittaisi juonellisesti melko yksinkertaisen tarinan ilman sen kummempia kerrontakikkailuja (esim. yksi luku PowerPoint-muodossa) epäilen, etteivät kustantajat kolkuttaisi - saati raapisi - ulko-oveani. Jos ei kirjoittaisi näkökulmaromaania, jossa fragmentaarisesti paljastettaisiin epäkronologisesti harkittuja paloja päähenkilöiden elämästä, niin hiljaista olisi.
Voi pojat. Kyllä 1920-luvun kirjailijoiden elämä oli helppoa. Keksit vain kaksi kiinnostavaa miestä (toinen öky ja toinen tavallisempi perässähiihtäjä, joka tuo uusia piirteitä nimihenkilöstä esille), yhden kauniin tytön, joka tuijottelee lahden toiselta puolelta ikkunasta sekä tietenkin pahan aviomiehen, niin lähtökohdat klassikon kirjoittamiseen alkavat olla kasassa. Lisäät hämärän menneisyyden, vihreän valon, samppanjaa, jatsia ja juhlia ja muistat sekoittaa hyvin. Rappioelämä ja talouskriisi tekevät romaanille kuin romaanille hyvää.
Vähemmän on enemmän, joten kyllä, olen tyytyväinen, että amerikkalainen klassikko on nyt luettu.
Katsoin Gatsbyn muutama päivä sitten ja pidin ja en pitänyt elokuvasta. Tätä kirjaa en ole vielä lukenut. Mietin elokuvassa Gatsbyn persoonallisuutta - oliko se todellinen vai symbolinen. Oliko kirjassa tällaisia kerroksia? Miten muuten kirja eroaa elokuivasta - vai eroaako merkittävästi?
VastaaPoistaElokuvaa muistaakseni kritisoitiin siitä, että se jättää Gatsbyn taka-alalle toisin kuin kirja. Minusta ne olivat kuitenkin aika sananlaisia. Pitää muistaa, että leffa on leffa ja kirja on kirja. Minulla oli leffasta sanat fiilikset kuin sinulla: pidin ja en pitänyt. Jälkeenpäin pidin enemmän kuin katseluhetkellä.
Poista